Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die mensen van alle leeftijden treft, maar het wordt vaak geassocieerd met de puberteit. Het kan echter ook later in het leven voorkomen en kan een grote impact hebben op het zelfvertrouwen van een persoon. In dit artikel gaan we dieper in op wat acne precies is, de mogelijke oorzaken en behandelingen.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die ontstaat wanneer de talgklieren van de huid verstopt raken met olie en dode huidcellen. Dit kan leiden tot mee-eters, puistjes, cysten en andere onzuiverheden op de huid. Acne komt het meest voor op het gezicht, de rug en de borst, omdat deze gebieden meer talgklieren hebben dan andere delen van het lichaam.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van acne. Een van de belangrijkste oorzaken is overmatige talgproductie. Wanneer de talgklieren te veel olie produceren, kan dit leiden tot verstoppingen en ontstekingen van de huid.

Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van acne zijn onder andere:

  • Hormonale veranderingen: Tijdens de puberteit, zwangerschap of menstruatiecyclus kunnen hormonen fluctueren, waardoor de talgproductie wordt verhoogd.

  • Bacteriën: De bacterie Propionibacterium acnes speelt ook een rol bij het ontstaan van acne. Deze bacterie bevindt zich van nature op de huid, maar kan leiden tot ontstekingen als er te veel van is.

  • Genetica: Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van acne. Als acne in de familie voorkomt, is de kans groter dat je het ook krijgt.

  • Stress: Stress kan de hormoonbalans verstoren en bijdragen aan het ontstaan van acne.

Wat zijn de symptomen van acne?

Acne kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Mee-eters: Dit zijn kleine zwarte of witte puntjes die op de huid verschijnen. Ze ontstaan wanneer de poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen.

  • Puistjes: Dit zijn ontstoken bultjes die rood en pijnlijk kunnen zijn. Puistjes ontstaan wanneer de poriën verstopt raken en er bacteriën in de huid komen.

  • Cysten: Dit zijn grote, pijnlijke bulten die diep in de huid liggen. Ze worden veroorzaakt door een ontsteking van de haarzakjes en kunnen littekens achterlaten.

Hoe wordt acne behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor acne, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Een goede huidverzorging is belangrijk om acne onder controle te houden. Dit omvat het regelmatig reinigen van de huid en het vermijden van producten die de huid kunnen irriteren.

Behandelingen voor acne:

Er zijn veel manieren om acne te behandelen en onder controle te houden, waaronder:

Producten die benzoylperoxide, salicylzuur of alpha-hydroxyzuren bevatten, kunnen helpen bij het ontstoppen van poriën en het verminderen van ontstekingen.

Voorgeschreven medicijnen: Antibiotica, retinoïden en hormonale medicijnen kunnen worden voorgeschreven door een dermatoloog om acne te behandelen.

Professionele behandelingen: Chemische peelings en microdermabrasie kunnen helpen bij het verbeteren van acne.

Veranderingen in levensstijl: Het eten van een gezond dieet, genoeg slaap krijgen en het beheersen van stress kunnen helpen bij het verbeteren van acne.

Concluderend is acne een veelvoorkomende huidaandoening die effectief kan worden behandeld en onder controle kan worden gehouden. Door de oorzaken, typen en behandelingen van acne te begrijpen, kunt u stappen nemen om uw huidgezondheid en zelfvertrouwen te verbeteren. Als u worstelt met acne, neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies en behandelingsopties.

 

04 juni 2023 — Marielle van der Reek